Vés al contingut

Antão Gonçalves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAntão Gonçalves
Biografia
Naixementc. 1415 Modifica el valor a Wikidata
Travanca de Lagos (Portugal) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1501 Modifica el valor a Wikidata (85/86 anys)
Guarda-roupa (en) Tradueix Enric el Navegant
Escrivão da puridade (en) Tradueix Enric el Navegant
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Es coneix pertraficant d'esclaus i explorador d'Àfrica
Activitat
Ocupacióexplorador, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarmariner Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComanador de l'Orde de Crist
Cavaller Modifica el valor a Wikidata

Antão Gonçalves fou un navegant i traficant d'esclaus[1] portuguès del segle xv, i fins i tot el primer europeu a comprar nadius africans com a esclaus. El 1441 Gonçalves va ser enviat per Enric el Navegant per explorar la costa occidental d'Àfrica en una expedició sota el comandament de Nuno Tristão. Força més jove que Tristão, les seves responsabilitats no eren tant l'exploració com la caça de foques monjo que habitaven l'Àfrica occidental. Després d'omplir un petit vaixell amb les pells de foca, Gonçalves va decidir comprar alguns africans per tornar a Portugal. Gonçalves va comprar un amazic dels zenagas i un negre que havia estat fet esclau pels amazics.[2] El 1442 va participar en una nova expedició en què volia bescanviar el cap zenaga que havia capturat l'any anterior per un bon nombre d'esclaus negres. En l'intercanvi aconseguí deu esclaus, una mica d'or en pols i un gran nombre d'ous d'estruç. Amb tot, aquesta expedició no va contribuir en res a la causa de l'exploració, ja que Gonçalves no passà de Río de Oro. Va ser recompensat amb l'escut d'armes pel seu nom.

Referències

[modifica]
  1. «TRÁFICO E OS NAVIOS NEGREIROS» (en portuguès). Portal São Francisco. [Consulta: 10 febrer 2012].
  2. «As viagens marítimas à descoberta do mundo - CRONOLOGIA» (en portuguès). eselx.ipl.pt. Arxivat de l'original el 2009-01-05. [Consulta: 10 febrer 2012].

Bibliografia

[modifica]
  • Castlereagh, Duncan. Encyclopedia of Discovery and Exploration - The Great Age of Exploration. Aldus Books London, 1971.